Blogger Sitenizin Hızlı Açılması için 8 ipucu

Blogger Sitenizin Hızlı Açılması için 8 ipucu


Birçok Blogger kullanıcısı bloglarının geç açıldığından şikayetçi. En azından sitelerine girdiğinizde "Yavaş" kelimesini içimizden geçiririz. Öyleyse yükleme hızını artırmak için size birkaç ipucu söylemem gerek.

1. Hosttaki Ana Javascprit dosyları yada Blogger bol scriptli temalar

Son zamanlarda çıkan temaların birçoğu javascript widget eklentisine doymuş. Gösteriş daha ön planda. Doğal olarak sayfanın açılmasıda javascript kurulumunun yüklenmesine bağlı. Ancak blogger tasarımcısıda daha kaliteli bir ürün yaratmak için javascripte başvurmaktadır. Örneğin Javascript slayt eklentilerinin sitede özel paylaşımları sürüklemek için kullanılabilir. Bu özelliği sağlayan javascript dosyaları blogger da bir hesaba yüklenemeyeceğinden 110mb.com gibi ücretsiz bu hitmeti sağlayan dosya barındırma sitelerine yüklenebilir. Genellikle çoğu blogger kullanıcısının javascript kaynağını yüklediği site açılmadığı için kısaca "down" olduğundan doğal olarak sitesinde de javascript eklentisi açılmıyor. Eğer host ettiğiniz site yavaş açılıyorsa buna bağlı olarak sizin bloğunuza eklediğiniz script te açılmayacaktır. Bu nedenle çok ziyaretçiniz varsa belli bir ücret ödeyerek daha kaliteli bir CDN teknolojisini kullanan hostinge yüklemenizde fayda var. Yada bunun için "google code" u kullanabilirsiniz.

CDN Teknolojisi (Content Delivery Network)'ün kısaltılmış adı olan CDN nedir? kısaca sizlere biraz bundan bahsedelim, bir çok teknoloji altyapısında CDN kullanılmaktadır. CDN bir sitenin içerisindeki ağır ve yüksek trafik yoğunluğu yaşayan dosyaları paylaşımlı POP noktalarına Cache yani Önbellek yöntemi ile kopyalayan, kopyaladığı bu dosyaları ise belli Pop noktalarından kullanıcıya sanki kendi ülkesinden bir data çekiyormuş gibi hizmet veren bir araçtır.

2. Gereksiz kodları sitenizden çıkarın

Blogger hata raporlarında en çok karşılaşılan durum : Sitenize ekklediğiniz kodların çalışmaması durumunda sayfanın yüklenememesi. Daha sonra bu kodları witget olarak kaldırsanız bile sitenizin html kodları arasında kalıyorsa bu kodlar sitenizin yüklenme süresini uzatacaktır yada şablonunuzun düzgün çalışmasına engel olacaktır.

3.Gereksiz widgetleri çıkarınız.

Kullanmadığınız gereksiz eklentileri (widget) bloğunuzdan kaldırın. Çünkü onlar sistemi daha da yorarak yüklenmeyi azaltacaktır. Ayrıca unutmamak gerekir ki çoğu witget google blogger takımının ürünü değildir. Blogger widget listesindeki eklentilerden birkaç tanesi blogger kendine özgü widgetleridir.

4. Sosyal Medya Butonlarını Azaltınız.

Bloğunuzda daha fazla sosyal medya ,daha fazla buton ,daha fazla script demektir. Dolayısıyla yükleme süresini arttıracaktır.Bu nedenle en fazla kullandığınız facebook,twitter sosyal medya düğmelerini kullanmanız yeterlidir.Ayrıca addthis.com sevisini kullanmanızın yeterli olacağını düşünüyorum.


5.Ek Yorum Sistemlarinden kaçının

Disqus veya Facebook yorum sistemi modern yorum sistemleri ile ilişkili birçok fonksiyonu olabilir. Sitenizdeki yorum şablonları bu sistemlerde barınabilir.Ama onlar üçüncü taraf hizmetleridir. Birçok websitesi gibi açılmasını beklemek sitenizi ve sizi yoracaktır.

6. Anasayfanızda Daha Az Konu Gösterin

Birbaşka sorun belkide ençok gördüğümüz sorun bu. Sayfanızda çok sayıda konuyu göstermek.Blogger kullanıcılarının da en çok sorduğu sorulardan biri "Anasayfamda çok sayıda konu göstermek istiyorum" şeklinde. Ama unutmayınki daha fazla konu daha fazla javascript demektir. Buda hem tarayıcınızı hem işlemcinizi yorar. Sayfanızın açılma süresi uzar.

7. Varsayılan Devamını Oku işlevini kullanın

Bloggerin kendi varsayılan "devamını oku" yada "readmore" şeklindeki işlevini kullanmanız daha iyidir. Çünkü google kendi "devamını oku" scriptini kendi sunucusunda saklamaktadır. Bu nedenle Google "readmore" kullanmanızın daha hızlı yükleme sağladığını düşünüyorum.

8.Kayıtlarınızı Göndermeden Önce Fotoğraflarınızı iyileştirin.

Fotoğfralarınız bloğunu için vazgeçilmezdir. Onlar bloğunuzun dışına taştığında yada olduğundan büyük görünüyorsa, kayıt defterine sığmıyorsa yüklenmesi uzun sürecektir.

Blogger yüklenme hızını arttırmak için 8 ipucuyu sunduk daha fazla ipucu için sizde yorum bırakabilirsiniz.

Cihan Seven

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Açık Öğretim Fakütlesi öğrencisiyim. Aynı zamanda Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Kaman Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Proğramcılığı mezunuyum. Alanımda kisisel bloglar, videolar ve forum siteleri en büyük yardımcım diyebilirim. Web ve yazılım sektörüne blog yazarak girdim bu güne kadar yüzlerce blog açtım bu blogları yönettim uzun bir süredir üniversite, iş, güç derken ara vermiştim bu yıl tekrar başladım.

4 yorum:

  1. Takip icin tesekkür ederim ben de sizi takipteyim
    deryaninsporgünlügü

    YanıtlaSil
  2. Çok faydalı bir post olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Bu sayfa açılması konusu, bloger olarak gerçekten çok sıkıcı. Sürekli kontrol etmeli.

    YanıtlaSil
  4. blog desteğine acaip ihtiyacım var sanırım
    yazdıklarından bu çıkarımı yaptım
    ama sadece yazmaya odaklıyım
    bunlarla uğraşamıyorum bir türlü
    keşke dışarıdan bir gözle benim bloğumu eleştirseniz memnun olurum
    ne olmalı ne olmamalı?

    YanıtlaSil